News


Vis&Seizoen nog 10 jaar geregistreerd

Wed, 20/07/2016

Afgelopen week heeft Wim van As (founder en voorzitter van stichting Vis&Seizoen) het contract ontvangen voor nog eens 10 extra jaren lidmaatschap Vis&Seizoen voor de landen Hong Kong, Macua en China. Dit is fantastisch nieuws voor de duurzame visserij in deze landen. Uiteraard hopen wij als stichting nog meer landen enthousiast te maken met ons duurzaamheidsprogramma.
bron: Hoi Kee Ho/Wim van As.


Hangcultuur mosselen seizoen weer begonnen

Thu, 2/06/2016

Het hangcultuur-mosselseizoen is geopend.

Op 1 juni werd bij de hangcultuurpercelen langs de Grevelingendam in Bruinisse, Zeeland de eerste lichting mosselen boven water gehaald onder toeziend oog van de pers, provincie Zeeland, vertegenwoordigers Ministerie van Economische Zaken en alle Zeeuwse Hangcultuurmosselkwekers. Aan boord van de Brussel 35 werd symbolisch de eerste lijn met mosselen omhoog gehaald. De Zeeuwse hangcultuur mossel bevat meer dan 30% vlees, dus geschikt voor consumptie. Mosselen kunnen gegeten worden als het ‘visgehalte’ minimaal 30% is. Volgens de kweker is de kwaliteit heel goed.

Hangcultuur

Hangcultuur vindt al jaren plaats in verschillende landen zoals Spanje, Frankrijk en zelfs in Nieuw-Zeeland. Ook in Nederland gebruikt men deze techniek zowel voor het kweken van mosselen maar ook voor het kweken van Oesters. De Hangcultuur mossel verschild ten opzichte van de Bodemcultuur mossel. De schaal van de Hangcultuur mossel is dunner. Hangcultuur heeft als voordeel dat de mossel sneller groeit. De mossel hangt vrij in het water en komt niet in contact met de zeebodem. Dit heeft als voordeel dat de mossel zand en krabbetjes vrij is. De mossel groeit op in een natuurlijke omgeving waarin zich veel voedsel bevind zoals plankton.

100% Zeeuws

100% Zeeuws 100 procent zeeuws logo. Zeeuwse hangcultuurmosselen zijn te herkennen aan een speciaal logo dat een 100 procent Zeeuwse afkomst garandeert. De vereniging ‘Zeeuwse Hangcultuurkwekers’ ziet toe op het gebruik van het keurmerk en de naleving van de regels.

Bestellen

De mosselen zijn nu verkrijgbaar bij Versvishandel Jan van As. Voor meer informatie, of bestellingen, kunt u bellen naar 020-5829990 of mail uw bestelling naar vishandel@janvanas.nl

Proef Zeeland

Zelf de sfeer en de Zeeuwse mosselen zien en proeven? Breng een bezoekje aan Proef Zeeland, Neeltje Jans Mosselen. Een van de oudste mosselkwekerijen van Zeeland. Sinds 1912. Ervaar hoe de mosselen vers uit het water op uw bord belanden. Overheerlijke Mosselen. Zeker Zeeuws!


Makreel is weer duurzaam

Thu, 12/05/2016

De internationale coalitie van makreel vissers hebben het MSC certificaat behaald voor hun Noord Oost Atlantische makreelvisserij. Daarmee komt makreel weer terug in het schap met een bewezen duurzame status.
In 2012 zijn de MSC-certificaten voor makreel ingetrokken omdat de totale makreelvangsten toen al twee jaar boven het wetenschappelijke advies lagen.
Het certificeringsproces heeft bijna twee jaar geduurd na intensieve wetenschappelijke discussie over de toestand en het beheer van dit visbestand. De meeste vloten die zijn aangesloten bij MINSA hadden voorheen ook al het MSC certificaat voor hun makreelvisserij.

Het Europese makreelbestand is zeer gezond en we hopen allemaal dat het behalen van het MSC-ecolabel het gebruik van deze zeer gezonde vis door de Europese consument verder zal doen toenemen.”
Bron MSC 11/05/2016


Start seizoen Oosterscheldekreeft

Thu, 31/03/2016

Het seizoen van de Oosterschelde kreeft start op 31 maart!

Traditioneel start het seizoen met de veiling van de eerste Oosterscheldekreeft voor het goede doel. Restaurateur en TV-persoonlijkheid Joop Braakhekke – bij wie zelf alvleesklierkanker is geconstateerd – is de veilmeester van dienst. Zijn doel is een zo’n hoog mogelijk bedrag bijeen te brengen voor KWF Kankerbestrijding.

Veiling eerste Oosterscheldekreeft

De veiling vindt plaats in het Zeeuwse Colijnsplaat, in aanwezigheid van kreeftenhandelaren, restaurateurs, de top van het regionale bedrijfsleven en de lokale overheid. Voorafgaand aan de veiling is de officiële overhandiging van de eerste Oosterscheldekreeft door kreeftenvisser Gerrie van den Hoek aan Joop Braakhekke.

Oosterschelde kreeft in het seizoen

De Oosterscheldekreeft is een echt seizoenproduct, het kent een beperkte periode van vangen, aanvoeren en verhandelen. De periode loopt van 1 april tot 15 juli. Restaurateurs en vishandelaren uit Nederland en België strijden om de primeur. De eerste kreeft wordt door Joop Braakhekke volgens de Amerikaanse methode geveild. Alle biedingen komen ten goede aan een door KWF Kankerbestrijding gefinancieerd wetenschappelijk onderzoek naar de behandeling van alvleesklierkanker.

Bron: Vismagazine


Horecapartners lanceren nieuwe Green Award

Tue, 15/03/2016

De Gaia Green Awards zijn nieuwe awards voor horecabedrijven die zich onderscheiden op het gebied van duurzaam ondernemen. De award is een initiatief van organisaties en partijen die actief zijn in de horeca en op het terrein van duurzaam ondernemen.

In het eerste jaar wordt gestart met 3 categorieën: hotels, restaurants en strandpaviljoens. De uitreiking vindt plaats op 19 september tijdens de horecavakbeurs Gastvrij Rotterdam. De awards worden uitgereikt aan horecaondernemers die zich het afgelopen jaar aantoonbaar hebben ingespannen om hun organisatie te verduurzamen.

De focus binnen de verkiezing ligt op de aandacht die de ondernemers in het afgelopen jaar besteed hebben aan de inkoop van duurzame producten voor op de menukaart, energiebesparing en communicatie. Daarnaast wordt gekeken naar innovatie en de maatschappelijke bijdrage van de horecalocatie in de directe omgeving.

Strandpaviljoens, hotels en restaurants kunnen zich van 15 maart t/m 15 juni gratis aanmelden voor de award via de website www.gaiagreenawards.nl


Pages